Landelijke campagne tegen phishing

Gepubliceerd op 25-05-2019

Freave werkt samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid aan een campagne om de bewustwording rond phishing te vergroten. Het door Freave ontwikkelde Checkjelinkje biedt internetgebruikers een concreet hulpmiddel om zich tegen phishing te weren.

Eerst checken, dan klikken.

Het ministerie introduceerde op 25 mei een campagne waarmee de bewustwording rond phishing zal worden vergroot. De campagne zal zowel op TV, op billboards, als op de radio te zien en horen zijn.

Het ministerie zet hiermee in op de preventie van phishing. Zij merkte op dat veel mensen wel denken dat zij zich goed tegen phishing kunnen weren, maar op onbewaakte momenten vaak toch kwetsbaar zijn voor vernuftige phishing- mails of SMS’jes, als zij bijvoorbeeld met iets anders bezig zijn, of snel een e-mail scannen.

Met de steeds genuanceerdere phishingaanvallen die we vandaag de dag zien wordt de kans ook steeds groter dat men in zo’n geval toch op een malafide link klikt. Helemaal omdat phishers de berichten of e-mails vaak vernuftig opstellen, door bijvoorbeeld veel tijdsdruk toe te passen; “u moet nu uw rekening verifiëren” of “het gebruik van uw creditcard is tijdelijk beperkt”.

Het ministerie geeft men daarom graag de boodschap “eerst checken, dan klikken” mee. Ook als je met iets anders bezig bent: bekijk goed of de link die je ontvangt echt van het bedrijf is waarvan het lijkt te komen.

Checkjelinkje

Bewustwording is de eerste stap, de volgende stap is een concreet hulpmiddel om je tegen phishing te weren. Het ministerie stuitte op het door Freave ontwikkelde checkjelinkje.nl en zag een match met de campagne.

Bij het ontwikkelen van de campagne preventie internetcriminaliteit maakten wij kennis met Checkjelinkje.nl. Een goed en concreet initiatief om mensen te helpen om de veiligheid van een website te checken.

— Mischa Vos, Beleidsadviseur Aanpak High Impact Crimes

Op checkjelinkje.nl kunnen gebruikers bekijken waar een link uiteindelijk naartoe verwijst - erg handig bij verkorte links - en of die bestemming waarschijnlijk veilig is.

Freave werkt er samen met haar partners hard aan om dat resultaat zo volledig mogelijk te laten zijn, door phishingsites vroegtijdig te detecteren en als phishing te markeren. Daarnaast maakt zij gebruik van Google Safe Browsing, een dienst van Google waarmee malware en andere schadelijke software gedecteerd kan worden.

Naast de website van Checkjelinkje kunnen gebruikers ook de bijbehorende browserextensie installeren, waarmee zij automatisch beschermd worden tegen de bij Checkjelinkje bekende phishingsites.

“We waarderen het vertrouwen van het ministerie van Justitie en Veiligheid, en werken graag met hen samen om internetgebruikers beter te beschermen tegen phishing.” aldus Ruben Gommers, eigenaar van Freave.

Dus, ontvangt u een vreemde e-mail van “uw bank”? Eerst checken, dan klikken. Bijvoorbeeld met checkjelinkje.nl .

Wilt u zelf tips om veiliger online te gaan? Bekijk dan eens de informatie op veiliginternetten.nl of laatjeniethackmaken.nl .

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen? Dan kunt u contact opnemen met Ruben Gommers. E-mailadres r.gommers@freave.com en telefoonnummer 088-1303200.

Contactinformatie