Samenwerking met Google om phishing te bestrijden

Gepubliceerd op 07-08-2019

Freave gaat met Google samenwerken om specifiek op Nederlandse internetgebruikers gerichte phishing te bestrijden. Phishingsites die door Freave worden ontdekt zullen nu op meer dan vier miljard apparaten wereldwijd worden geblokkeerd in browsers die Safe Browsing gebruiken.

Google Safe Browsing

Safe Browsing is een gratis dienst die wordt aangeboden door Google. In onder andere Safari (op Macs, iPhones en iPads), Chrome, Firefox en Opera is het standaard geactiveerd. Daarnaast maken verschillende Google-diensten er gebruik van. Zo kunnen schadelijke links ook in producten als Gmail worden geblokkeerd.

Omdat Safe Browsing op veel apparaten standaard is geactiveerd, heeft het inmiddels een bereik van meer dan vier miljard apparaten.

Een logische aanvulling

Freave biedt verschillende diensten die helpen phishing te bestrijden. Zij doet actief onderzoek naar nieuwe phishingsites, helpt organisaties hier sneller actie op te kunnen ondernemen en waarschuwt consumenten via haar website Checkjelinkje.

De ambitie met al deze diensten is om een impact te maken op het aantal succesvolle phishingaanvallen. Daarom is de toevoeging van Google Safe Browsing een logische toevoeging aan de distributiekanalen van Freave. “We hebben altijd gezegd dat we moeten zijn waar phishing ook is”, zegt Ruben Gommers, eigenaar van Freave. “4 miljard apparaten extra helpt dan wel mee”.

Door ons aan te sluiten bij het betaprogramma van Google kunnen we samen werken aan onze ambitie om het aantal succesvolle phishingaanvallen terug te dringen. Het contact en de samenwerking tot dusver met het Trust & Safety team van Google is erg prettig.

Checkjelinkje voor context

Het doel van Safe Browsing is om te helpen phishingaanvallen te voorkomen. Het is daarin voornamelijk een reactieve dienst. Zodra phishingsites bij Safe Browsing bekend worden, bijvoorbeeld als deze door Freave worden gemeld, kunnen de sites in browsers worden geblokkeerd.

Gebruikers op zoek naar meer context over een link vinden in Safe Browsing echter geen soelaas. Checkjelinkje speelt daarin een relevante rol.

Zo kan Checkjelinkje bevestigen of een link daadwerkelijk naar een échte banksite gaat, wat de uiteindelijke bestemming van een URL is en of daar meldingen over bekend zijn.

Daarnaast kan Checkjelinkje sites sneller aanmerken als phishing. Zij houdt zich namelijk voornamelijk bezig met op Nederlandse internetgebruikers gerichte phishing. Tot slot werkt Checkjelinkje met relevante partners samen om phishingsites zo snel mogelijk als zodanig te markeren.

Checkjelinkje draagt daarmee bij aan meer bewustwording bij de gebruiker, die handvatten krijgt om zelf in te schatten of een bestemming veilig is.

Vragen?

Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen? Dan kunt u contact opnemen met Ruben Gommers. E-mailadres r.gommers@freave.com en telefoonnummer 088-1303200.

Contactinformatie