Update over onze samenwerking met Google

Gepubliceerd op 05-12-2019

Begin augustus kondigden wij onze samenwerking met Google aan. We zijn vanaf toen phishingsites met hen gaan delen, zodat zij deze op meer dan 4 miljard apparaten wereldwijd konden blokkeren.

Google Safe Browsing

Google Safe Browsing is een dienst van Google welke op meer dan 4 miljard apparaten is geïntegreerd. Het helpt miljarden mensen wereldwijd veilig online te gaan.

Samenwerking met Freave

Freave doet actief onderzoek naar nieuwe phishingsites om deze op Checkjelinkje te kunnen blokkeren. Dat is een website die zij ontwikkelde om te helpen internetgebruikers te wapenen tegen phishing. Met duizenden maandelijkse checks helpt het actief om phishing te voorkomen. Met Checkjelinkje ging Freave al meerdere samenwerkingen met ander partijen aan, waaronder de deelname aan een campagne van het Ministerie van Justitie en Veiligheid eerder dit jaar.

Daarom was het niet meer dan logisch om met Google in gesprek te treden over een samenwerking met haar Safe Browsing dienst. In overleg met het Safe Browsing team van Google ontwikkelde Freave een rechtstreekse integratie met de Phishing Protection service1, onderdeel van het Google Cloud Platform.

Een gedeelte van de duizenden door Freave gedetecteerde phishingsites werden vervolgens geautomatiseerd aan Google doorgegeven, om zo op meer dan 4 miljard apparaten geblokkeerd te worden.

Cy Khormaee, Product Manager bij Google, vertelt:

“Samenwerking met partners in de beveiligingssector zoals Freave is een essentieel onderdeel van ons vermogen om gebruikers te beschermen. Het door Freave delen van URLs met Phishing Protection stelt ons in staat om een breder beeld te krijgen van phishingaanvallen, terwijl ze bezig zijn. Daardoor kunnen we met z’n allen samenwerken om phishingaanvallen de detecteren, en te stoppen, om gebruikers te beschermen.” 2


1 https://cloud.google.com/phishing-protection/
2 Vertaald vanuit het Engels. "Collaboration with partners in the security space like Freave is a critical component to our ability to defend users. Freave's submission of URLs to Phishing Protection enables Safe Browsing to have wider visibility into phishing attacks as they happen. This allows us all to work together to discover and stop phishing attacks to keep users safe."—Cy Khormaee.