Freave Hosting Workflow geïntroduceerd

Gepubliceerd op 02-11-2020

Freave introduceert Hosting Workflow. De verzamelnaam voor een reeks diensten die je helpen code van ontwikkeling naar productie te krijgen, zonder gedoe en op een veilige manier.

Bij Freave werken we al jaren aan manieren om het proces van code naar livegang makkelijker en betrouwbaarder te maken. De Freave Hosting Workflow levert je bedrijf meer slagkracht op en jouw developers meer rust.

Hosting Workflow bestaat uit drie onderdelen:

  • Package Manager,
  • Deploy en
  • Applicatie SLA.

Package Manager is een tool die je helpt om afhankelijkheden, ook wel dependencies, van jouw project beter beheersbaar te maken en te houden. Denk aan plugins of thema’s van WordPress-projecten of modules van Laravel-projecten. De praktijk heeft geleerd dat het niet goed regelen hiervan je op den duur vaak inhaalt.

Deze tool is gebaseerd op het open-source Composer. Het gebruik ervan is een voorwaarde om hoog-kwalitatieve software te ontwikkelen en ook te blijven ondersteunen.

Package Manager

Binnen onze development omgeving is voor PHP development Composer niet meer weg te denken. Omdat we als team samenwerken is het van belang om dezelfde ontwikkelomgeving te gebruiken. Externe dependencies maken hier een groot deel van uit. Denk bijvoorbeeld aan de core bestanden van frameworks zoals Laravel, Symphony of Wordpress, maar ook kleinere onderdelen om specifieke maatwerk te kunnen realiseren. Deze onderdelen gebruiken intern vaak ook weer dependencies wat een drama is om zelf handmatig foutloos bij te houden.

Freave Package Manager bouwt voor op de kracht van Composer, en maakt het daarnaast mogelijk ook interne dependencies te distribueren.

Met Package Manager zorg je voor meer structuur en herbruikbaarheid van code binnen jouw organisatie. Voor jou als bedrijf is het van belang om eigen ontwikkelde code intern op te kunnen slaan en waar mogelijk pakketten te hergebruiken.

Package Manager verzorgt ook het hosten van de packages, het kost namelijk veel werk om dit handmatig bij te houden. Omdat Package Manager gebouwd is op basis van Composer, werkt het ook met Composer: Je kunt in het configuratiebestand van Composer de Package Manager toevoegen.

Deploy

Freave Deploy is ontstaan vanuit eigen belang, het verspreiden van de software binnen de OTAP omgevingen is arbeidsintensief maar ook standaard. Met de handmatige replicatie ging wel een iets verkeerd waardoor omgevingen onderling niet up-to-date waren. Dit hebben we gevat in een geautomatiseerd proces. Voor een aantal pilot-klanten hebben deze dienst al een aantal jaren ingezet. Freave Deploy is eenvoudig te gebruiken met diverse frameworks om jouw code te deployen naar meerdere servers.

Deploy is gebaseerd op best-practices en standaardoplossingen. Dit maakt dat deze dienst zeer stabiel is. In 2020 hebben we een uptime van 100% gehaald op het Deploy-platform.

Deze dienst maakt niet alleen het leven van de developer makkelijker, het geeft jouw bedrijf ook meer slagkracht om te deployen waar en wanneer je wilt. Het biedt onafhankelijkheid in het deployen van pakketten, je bent niet langer afhankelijk van een operations-team of developer.

Je krijgt de flexibiliteit om te releasen wanneer jij wilt maar ook waar jij wilt. De omgevingen van jouw organisatie blijven up-to-date met een release-proces dat minder foutgevoelig is en van A-Z geautomatiseerd is. Deze Agility zorgt dat jij sneller en vaker kunt releasen, daar wordt jij blij van en jouw klanten al helemaal.

Hoe deze dienst in jouw organisatie gebruikt kan worden is vastgelegd in heldere documentatie en instructievideo’s. Jij zult als klant van deze dienst nieuwe projecten kunnen deployen en configureren zonder dat jij Freave daarbij nodig hebt.

Applicatie SLA

Voor applicaties die door Freave ontwikkeld zijn bieden wij ook de Applicatie SLA aan.

Het doel van deze overeenkomst is dat jij focus kunt hebben op jouw eigen bedrijfsvoering, wij zorgen dat de applicatie(s) stabiel draaien. 24 uur per dag, 7 dagen per week en het hele jaar rond. Wij staan klaar om jouw applicatie te laten presteren zoals jij van Freave gewend bent.

De kern van deze SLA:

  • Update Tuesday: iedere 2 weken updates op jouw applicatie;
  • Incidentbeheer: wij reageren proactief op incidenten;

We introduceren als aanvulling hierop de garantie op een werkende applicatie, onder bepaalde voorwaarden. Dat wil zeggen dat je voor een vast bedrag in de maand zeker weet dat je applicatie altijd werkt.

Vanaf 8 november

Freave Hosting Workflow is beschikbaar vanaf 8 november. Vanaf dan vind je op onze website alle informatie en de vernieuwde documentatie.