Introductie van checkjelinkje.nl

Gepubliceerd op 16-10-2018

We vinden online veiligheid bij Freave erg belangrijk. Dat is waarom we - een tijdje terug - checkjelinkje.nl introduceerden. Een online tool om de bestemming van korte linkjes te achterhalen én om te bekijken of die bestemming waarschijnlijk veilig is.

Wat is checkjelinkje.nl?

Checkjelinkje.nl is een site om te controleren waar een linkje naartoe leidt en of deze bestemming waarschijnlijk veilig is. Bezoekers kunnen op de site eenvoudig een linkje invoeren en binnen enkele seconden zien waar ze naartoe worden geleid en of die bestemming waarschijnlijk veilig is. Inmiddels wordt checkjelinkje.nl onder andere aanbevolen door de Consumentenbond .

Om te controleren of de bestemming veilig is maken we gebruik van de Google Safe Browsing API. Deze kan met miljoenen datapunten bepalen of de link malware, phishing of andere kwaadaardige content bevat.

Daarnaast laten we bezoekers zien of de link naar de site van een officiële bank leidt. Dat is een eerste stap om phishing van banken tegen te gaan.

Tot slot houden we een eigen database bij van linkjes en domeinnamen die bij ons zijn gemeld als zijnde phishing. Komt een linkje dat de bezoeker checkt voor in onze database, dan laten we een waarschuwing zien .

Waarom checkjelinkje.nl?

We zagen dat het stoppen van phishingaanvallen momenteel nog een traag proces is. Als een phishingsite al wordt gerapporteerd kan het uren of zelfs dagen duren voor deze offline wordt gehaald. Ons doel is om met checkjelinkje.nl phishing campagnes veel eerder al te kunnen stoppen. Zodra een phishingsite bij ons wordt gemeld zien bezoekers binnen enkele minuten een waarschuwing op checkjelinkje.nl als ze een phishingsite controleren.

Phishingsites melden

We laten momenteel partijen tot ons platform toe die veel last hebben van phishing. Zij kunnen (kosteloos) phishingsites melden waarna we direct een waarschuwing op checkjelinkje.nl weergeven. Interessant voor uw organisatie? Neem contact met ons op en we laten u zo snel mogelijk toe.

Checkjelinkje in uw browser

Vandaag introduceren we in aanvulling op onze website twee browserextensie’s zodat u rechtstreeks vanuit uw browser linkjes kunt controleren. Na het installeren van de extensie kunt u door in uw browser rechts te klikken op een linkje controleren waar deze naar toe leidt en of die bestemming veilig is.

Daarnaast zullen we pagina’s waarvan we weten dat ze phishing bevatten blokkeren. Zo bezoekt u niet per ongeluk websites die phishing bevatten.

Meer informatie over de browserextensie’s vindt u op <a target=_blank" href=“https://checkjelinkje.nl/browser">checkjelinkje.nl/browser .

Download voor Chrome
Download voor Firefox