Nu een paar jaar later is Erwin een spin in het web, als medior backend developer. Zijn rol is in de jaren ook veranderd. Waar hij zich eerder vooral bezighield met “code kloppen”, zorgt hij er nu voor dat z’n collega’s lekker kunnen werken. “Door bijvoorbeeld tooltjes in te zetten om codestandaarden te controleren zorg ik ervoor dat collega’s daar zelf niet druk mee hoeven te zijn. Dat werkt gewoon lekker.

Erwin, wat is er in de jaren allemaal veranderd bij Freave?

Nou, dat is nogal een brede vraag, haha. Natuurlijk zijn we enorm gegroeid. Niet alleen qua medewerkers maar ook in de complexiteit van de projecten. En we denken veel meer na over het hergebruiken van onderdelen. Nu hebben we bijvoorbeeld packages die in 5 projecten tegelijk worden gebruikt. Dan zijn een hoop mensen en projecten ervan afhankelijk. Kwaliteit is dan heel belangrijk.

Hoe is jouw rol de laatste jaren veranderd?

Vroeger schreef ik code alleen voor mezelf, of mensen die ik al kende. Bij Freave beginnen er elke paar maanden nieuwe medewerkers of stagiairs. Dan is het wel handig als zij er ook mee kunnen werken. In het begin was dat wel even wennen. De code moet niet alleen goed zijn, maar ook begrijpelijk voor anderen.

In mijn rol nu zorg ik ervoor dat collega’s lekker kunnen werken. Ik denk na over standaarden en hoe we die kunnen waarborgen. Ook als we blijven groeien. Want ook qua techniek brengt dat best wat uitdagingen met zich mee.

Zo heb ik ook een code style checker geïmplementeerd. Dat heeft ook te maken met de groei en nieuwe collega’s bij Freave. De vraag is dan, hoe zorgen we ervoor dat we codekwaliteit kunnen blijven garanderen? Dat komt een beetje samen met dat we willen uitbreiden. Hartstikke leuk, maar dan moeten we wel kunnen garanderen dat de kwaliteit blijft.

Het is ook fijn dat ik de ruimte heb gekregen om in die nieuwe rol te groeien. We houden er met de Sprintplanning bijvoorbeeld ook rekening mee dat ik er tijd voor vrij kan maken. En het is fijn dat Chris helpt met het bepalen van de scope. Soms wil ik iets té mooi maken, maar levert het niet genoeg op voor de tijd die het kost. Dan zet Chris me weer even met beide benen op de grond, haha.

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd in je nieuwe rol?

Ik weet van mezelf wat prettig werkt. Hoe ik een probleem oppak en tot een oplossing kom. Maar ja, ik ben niet iedereen. Dus dat werkt bij iedereen weer anders. Dus ik heb ook echt geleerd: hoe gaan anderen om met het oplossen van problemen? Als ze bijvoorbeeld een bug vinden in de code. Dan kan ik ze ook makkelijker uitleggen hoe ze het zouden kunnen oplossen.

En terugkijkend op je stage, hoe was die?

Ja, hartstikke leuk. Gewoon heel veel geleerd. Niet alleen qua techniek, maar ook dingen daarbuiten. Zoals bijvoorbeeld de afwegingen die je maakt als je software voor iemand anders bouwt. Kijk, bij een hobbyprojectje maakt het niet zoveel uit als iets veel langer duurt of als je het op een bepaalde manier aanpakt. In een bedrijf is dat wel anders.

En qua techniek heb ik vooral veel geleerd over web development. Mijn achtergrond lag meer bij het programmeren in C# en Java. Nu begrijp ik ook de hele web stack, zoals hoe een request door de applicatie gaat. Maar bijvoorbeeld ook hoe je zoiets host en wat daar bij komt kijken.

En over drie jaar?

We blijven nog steeds groeien. Dus ik denk dat mijn rol nog meer opschuift naar het coachen en begeleiden van collega’s. Ik vind het gewoon mooi als ik er voor kan zorgen dat zij fijner kunnen werken. En ik wil gewoon veel blijven leren.